Maszat
Ebugatta Aranykoszorús Pumi Mestertenyészet
Bányainé dr. Bártfai Adrienn


Álmos

Szefike és Maszat

Maszat

Szefike és Maszat

Erőspusztai Angyal "Brevi"
A híres Mocskos Iciri-Piciri lánya, Maszat ükmamája

Szépvízérpusztai Gyuri
Erőspusztai Angyal "Brevi" édesapja

Maszat nagypapája Ebugatta Kristály

Az állatvilág bámulatos csoda világ!
Édesapám, és én amióta élek, végtelenül tiszteltük, csodáltuk és nagyon szerettük az állatokat. Neveltünk fel fészekből kiesett kisgalambot, építkezésnél gödörbe esett és ott napokig vízben álló sündisznócskát. Volt csibém, kacsám, nyuszim, cicám, papagájom, kanárim – és mindez városi körülmények között.
Mindezek között viszont, állandó jelleggel, mindig volt kutyám. Mégpedig mindig kan. A pumik előtti utolsó kutyám, egy gyönyörű és rendkívül okos német boxer, Boconádi Ceasar Nord volt. 1980-ban pusztult el, súlyos betegség következtében. Úgy éreztem, többet nem vállalok ilyen veszteség érzést. Három gyerekünk viszont, hamarabb vigasztalódva, könyörgött egy újabb családtagért. Férjem tiltakozott. Másfél szobás lakásban laktunk, tehát a tiltakozás jogos volt. Építkeztünk. A nagy könyörgésre végül azt engedélyezte, hogy majd az új lakásban lehet kutyus. Ezt végtelen időnek ítélték a gyerekek, ráadásul látóterünkbe került Mike Károlynénál (IHAROS-FÜRGE kennel), egy „egyszemként” született kis pumi. Egyik reggel, „Anyu győzd meg az aput!” könyörgött a fiam óvodába indulván. Az apu nem bírta tovább és elmosolyodott… Kutyaprogram indult. Máriának - aki férjem unokatestvére volt, tehát közelről ismertük az egész családot - fantasztikus természetű, okos kutyái voltak. Igazi pumik! Ráadásul úgy gondoltuk a férjemmel, hogy mivel ott négy gyerek volt és nagyon nagy szeretettel dédelgették mindig a kutyusokat, hogy ez nagyon jó habitusú, gyerekekhez szokott, kezes kutyus lesz, tehát pont nekünk való. Megígértük a reggel „dolgukra” induló gyerekeknek (5, 8 és 11 éves), hogy estére elhozzuk az Exit. Csapás! Sajnos a kiszemelt Exi kutyus már el lett adva. Összeszedve a napjukat kutyus reményében töltő, mindenhol - óvodában, iskolában, külön órákon - becsületesen helytálló gyerekeket, utoljára este 9-kor az angol óráról kijövő legidősebb – 11 éves – kislányunkat, aki egész nap iskola, szolfézs, angol okozta fáradsággal, hol van a kutyus?” kérdéssel lépett ki az ajtón, és persze zokogásba tört ki, konstatáltuk, hogy azonnal pumi nyomozásba kell kezdenünk. Kutyaújság.
Így kerültünk karácsony előtt két héttel Katona Viktorékhoz Albertirsára, ahol két hetes, csak kislány kölykök voltak éppen...
És a karácsonyfa alatt egy kosárkában megmozdult a takaró! Azt a sikítást! Azt a boldogságot! Így került be az életünkbe az első pumi kutyus, az Oxi. Soha többet más fajta kutya nálunk nem jöhet szóba. Férjemnek vizslája volt korábban. Rendkívül okos, értelmes, fajtársaihoz viszonyítva is. Mindketten egyetértünk abban, hogy a pumi kenterbe veri valahány eddigi kutyánkat. Döbbenetes! A pumit nem vezényszavakra kell megtanítani, egyszerűen belenő a családba, mindent ért, mindent ki tud fejezni, eggyé válik a családdal, belé olvad, abszolút finoman „keresi meg a helyét”, találja meg/várja meg azt az időpontot, amikor ő kerülhet sorra. Ahogy disztingvál, hogy hogyan kell közeledni egy pici babához, vagy egy beteg gyerekhez, hogyan lehet vadulni a már nagyobb fiúkkal. Ahogy a szemünkből lesi ki az akaratunkat és boldog örömmel teljesíti. Amilyen abszolút hűséggel viseltetik az általa kiválasztott személy iránt, ami nem azt jelenti, hogy a család többi tagjának nem fogad szót. Ó nem, mindenkihez kedves, aranyos, de – nagyon finoman, mégis határozottan - érezteti, hogy az az egy, az a Mindene. Vidám lelkű, féktelen játékos, de, ha komolyra fordul a dolog, azonnal felfogja, és elképesztő bölcsességgel viselkedik.
Mivel kislány kutya került hozzánk, amikor felnőtt, úgy gondoltuk, hogy, bár mi sohasem akartunk tenyészteni, de egy nőnek legyen gyereke. Ne vonjuk meg ezt a boldogságot tőle. Ez jár neki. Mindezt lakásban! Rendkívül szerencsénk volt. Fantasztikus gén állomány került a birtokunkba. Erőspusztai Angyal „Brévi” mama kutyánk és Mocskos Unoka csodálatos szülőpár volt.
Köszönet Länger Tamarának, akihez Ebugatta Kristály nevű kölykünk került, és noszogatott minket és kölykeink gazdáit, kiállítások részvételére. Gyönyörűek voltak az Ebugatta kölykök, láttuk, hogy nemzeti kincs és ezért vállaltunk többször – a lakásban ugyancsak óriási toleranciát igénylő – almokat. Így lett az Ebugatta kennel, Aranykoszorús Pumi Mestertenyészet. Hálás köszönet mindenek előtt Katona Viktoréknak a fantasztikus szaktudásukkal, kitartásukkal és felülmúlhatatlan kutyaszeretetükkel kialakított, joggal világhírű Mocskos Kennelért (felmenőink: Mocskos Sobri Egyke, Mocskos Iciri Piciri).
Többen megkérdezték, hogy miért Dia lányunk nevén fut a kennel. Mert Brevi kutyánk őt választotta gazdájának, és Brévi volt az igazi megalapozója az Ebugatta kennelnek. Brévi 19 évig élt. Dia lányunk közben férjhez ment, elköltözött. Brevi velünk maradt. Természetesen szót fogadott nekünk, de, ha Dia feltűnt az egünkön, el nem mozdult mellőle és minden elhangzott utasítás végrehajtása előtt, előbb Diára nézett, hogy ő is úgy gondolja-e? Rendkívűl okos, kemény, bátor és nagyon szép pumi volt. 13 évesen még szült. Ugyan abban az évben, szilveszterkor meglőtték. A II. kerületben, a saját kis elkerített kertünkben. Az unokáim is ott játszanak általában. Mint négy nap múlva kiderült, több bél részt is átszakított a lövedék. Az ünnepek miatt négy napig nem tudtak rájönni az orvosok, hogy mi a baja. Addig sugárban hányt, remegett, összerogyot. Kint volt a kerületi állatorvos, bevittük az egyetemre. Vért vettek. Semmi. Végre az ünnep leteltével lehetett ultra hangot csináltatni és akkor - köszönet a csodálatos Szentgály doktor úrnak - jöttek rá, hogy mi a baj. Több órás műtéttel, valamint nagyon nagy szeretettel, türelemmel megmentették nekünk.

Ebugatta Pletyka "Picur"
Imádott Picur kutyám
Erőspusztai Angyal "Brevi" és Mocskos unoka lánya


Ebugatta Vacak "Vuncsi"
Erőspusztai Angyal "Brévi" utolsó alma
egyszem kislány kölyök
Rakkenlov Jeles Játszó Áfonyától
(Brévi ekkor13 éves)


Nálunk született pumi kölykök

"Nem kutya ez, hanem pumi!"